Nosztalgia rádiók

Az oldal tartalma

Ezen az oldalon az általam gyűjtött és restaurált nosztalgia rádiók találhatók. A rádiók felújítását teljes egészében - doboz fájának javítása, politúrozás, elektomos javítás - saját magam végeztem el. A hiányzó alkatrészeket lehetőség szerint eredetivel pótoltam.

A rádiók gyűjtése az idők folyamán hobbimá vált. Nagyon jó dolog, amikor egy ilyen öreg masina újra életre kél az olykor fél évszázados pihenőjéből, s az utókor számára fennmarad az elődök technikája. Csodálatos dolog végignézni, hogy a kezdetleges alkatrészekből a kor mérnökei milyen csodálatos vevőkészülékeket alkottak!

Gyűjteményem gyarapításához szívesen fogadok mindenféle elektroncsöves, főleg 1945 előtti rádiókat. Amennyiben fel tud ajánlani ilyet számomra, vagy ismer olyan valakit, akinek a padlásán porosodik valami öreg szerkezet, kérem jelezze e-mail-ben. Ezenkívül gyűjtöm az elektroncsöveket, és minden korabeli alkatrészt is.

Vállalom a régi rádiók teljeskörű felújítását (doboz fájának javítása, politúrozás, elektomos javítás)!
Elérhetőségeim megtalálhatóak: itt

 


 a rádiók

Orion 882 Orion 115A Orion 155U Orion 227A
Orion 882 Orion 115A Orion 155U Orion 227A
Orion 844 Orion 255 Orion AR604 Philips 43LV
Orion 844 Orion 255 Orion AR604 Philips 43LV
Philips 349A Gondűző Telefunken 238V Terta T325 Pacsirta
Philips 349A Gondűző Telefunken 238V Terta T325 Pacsirta
Orion_449G Csöves erősítő
Orion 449G A csöves erősítőm
       
Restaurálások képekben:   Orion 238A
Kissé poros Ráfér egy alapos takarítás Skálaüveg letisztítva Portalanítva, előkészítve az elektronika javítására
A rádió doboza szép állapotban volt. Letisztítottam, felpolíroztam és konzerváltam. A belseje rettenetesen poros volt. Kitisztítottam alaposan, a mozgó alkatrészeket megzsíroztam. Kicseréltem a két skálaizzót. Felújítottam az elektrolit kondenzátorokat (a belsejükbe új elkót raktam). Megjavítottam a recsegő potenciométert, kicseréltem a hibás végcsövet, meg néhány kondenztort. A rádió ettől kezdve remekül működött!
Kifényezve      
    Terta 425  
Poros a kicsike Ennyit még életemben nem láttam Lepattogott a fehér festék Barbárok jártak itt előttem
Nagyon poros volt a belseje. A politúr is lepattogott néhány helyen, de a tulajdonos nem kérte a javítását. A skála mögötti üvegről lepattogott a festék, újrafestettem. A fája szétrepedt, mert valaki beletekert vastag pozdorjacsavart (a törött részt kivágtam és pótoltam)! A hullámváltó katasztrófális állapotban volt, kijavítottam. Nagyon szépen szól!
Újrafestve az üveg Újra régi fényében a Terta    
       
Folyt. köv.